HTML

Szubjektív film kritika

Csak itt a blog.hu-n több, mint 700 filmekkel kapcsolatos blog van. Itt egy újabb, már alig vártátok! Ráadásul ez 2013-ban, pontosabban annak is a vége felé alakult. Már rég nem menő blogot írni. Ez van, későn érő típus vagyok. Leginkább filmekről fogok írni, de az is lehet, hogy rohadtul nem lesz rá időm, vagy már holnap megfeledkezek az egészről...

Friss topikok

Captain Phillips - Phillips kapitány

Falcon84 2013.11.01. 22:28

"Kapitány, kapitányom!" - Mondták Robin Williamsnek tanítványai a Holt költők társaságában. Na, ez valami egészen más. Egy újabb film jött ki az évben, amit megéri moziban megnézni. Mondhatjátok persze, hogy az eddigi filmekre is ezt írtam, de törekszem arra, hogy szarra ne üljek be.

Főhősünk Phillips kapitány (Tom Hanks - Forrest Gump, Saving Private Ryan) egy óriási konténerszállító hajó tisztességes kapitánya, amit pár harmadik világbeli szomáliai kalóz egy rozzant facsónakkal elfoglal. Kemény. Bár első hallásra nehezen hihető, de megtörtént események alapján játszódik. Többnyire. Ahogy ott ültem a moziban, röviden elgondolkoztam rajta, milyen elfuserált egy világban élünk, hogy bizonyos embereknek hajó eltérítéssel és túszejtéssel kell pénzt keresniük. Az ő álláspontjuk az volt a filmben, hogy nincs más lehetőségük. Hát na.Nekem tizenévesen az volt a legnagyobb problémám, hova menjek buliba, ők meg felfegyverkezve teherhajókat fosztanak ki.

A rendező Paul Greengrass (Bourne trilógia, Bloody Sunday) remek munkát végzett, semmi felesleges nyálas, hatásvadász, könnyezős-lassúzenés jelenet, csak a történetre koncentrál és adja elő nagyon profin. Amerikai zászlót is csak párszor mutatnak lengedezni, szeretem az ilyet, az erőltetett amerikai patriotizmustól könnyen rosszul leszek.

Tom Hanks szokás szerint nagyot alakít, elhiszek tőle mindent és szívesen nézem színészi játékát. Ilyen még nálam Leonardo DiCaprio, de róla majd máskor. Viszont ami totál kellemes meglepetés volt, az a 4 kalóz szerepése, elképesztően hitelesek voltak. Nem tudom hol bukkantak rájuk, de teli találat mindegyikük. Alapjába véve azt kívánja az ember a film alatt, hogy valaki kínozza meg és lőjje agyon őket, olyan visszataszítóak, de vannak pillanatok, mikor kicsit sajnálja szerencsétleneket. Nekünk európaiaknak, vagy inkább bárkinek, aki fejlett országokból származik, ez az egész életforma felfoghatatlan, elítéljük meg minden, de számunkra csak a vásznon létezik. Olvasunk róla röviden, vagy hallunk róla a hírekben, de csak legyintünk. Pedig ez tényleg megtörténik, ilyen tizenéves srácok tényleg ezzel foglalkoznak tőlünk pár ezer kilométerre. Hogy erre kényszerítik őket, vagy nem, az más téma. Ha ilyen gondolatokat váltanak ki az ember fejéből, az azt jelenti, a színészek jól játszanak.

A rendező törekedett az életszagú filmre, zenei aláfestés csak ritkán hallható, egy-két kritikus jelenetben. A kamera kicsit megint többet remeg a kelleténél (az életszerűség miatt), ehhez már kezdek hozzászokni, mostanában szinte része minden filmnek.

Bejegyzésem elején tisztességesnek neveztem a kapitányt, a valóság szerint viszont egy igazi seggfej volt. Utólag felelősség mulasztással vádolták, valamint azzal, hogy a "kalóz veszélyt" nem kezelte kellő fontossággal. Ez persze mit se von le a film értékéből, jól tudjuk, nem minden úgy történik a moziban, ahogy az valójában történt.

Kellemes kis drámával van dolgunk, rendkívül igényes végig tartja a feszültséget, leszámítva azt a rövid kis elkalandozásomat az elején, teljesen lekötötte a figyelmem. A végén az utolsó 2 perces alakításért Oscart kellene adni Tom Hanksnek.

Lelkes pontszám: 7,5/10

aT5GMbR.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lelkeskritikus.blog.hu/api/trackback/id/tr925609729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jimaymay 2013.11.11. 09:41:49

ncore-on fent van már a film?
egyébként a blog index főoldal gyanús, így tovább
süti beállítások módosítása